3. Hannan pingpong-tauti ja Tscan

Otin reilu vuosi sitten Tscan-mittauksen potilaalta, joka oli juuri kertonut vaivoistaan. Hannan leukanivel oli napsunut vuosia, välillä toisella puolen kasvoja ohimolla tuntui väsymyksen tunnetta. Muutama vuosi sitten Hannan vasen alaposkihammas oli haljennut ja Hannalle oli tehty implanttihammas. Niska-hartiahoidossa Hanna kävi säännöllisesti. Ibuprofeeni-särkylääkettä Hannalla kului lähes päivittäin ja migreenikohtauslääkkeitä Hanna tarvitsi muutaman kerran viikossa. Nyt vasemman puolen ylämolaareissa oli aina purressa kova kipu. Yläposkihampaassa vasemmalla takapinnalla oli syvä, 7 mm ientasku ja hammasta vihloi kun sitä yritti tutkia sondilla. Hannan edellinen hammaslääkäri oli aikonut tehdä hampaalle juurihoidon, mutta oli varoitellut epäilevänsä, että hammas voi myös olla halki ja pitäisi ehkä poistaa. Hannalla oli käytössä purentakisko, mutta sen käyttö oli satunnaista. Hannan mielestä kiskosta saattoi ehkä lievittää päänsärkyjä niin kauan kuin sitä piti suussa, mutta heti kun kiskon otti pois, alkoivat vaivat.

Allaolevassa Hannan Tscan-kuvassa näkyy d. 15 kohdalla nopeasti kohonnut voima hetkellä 0.139 s. Musta, kokonaisvoimaa kuvaava viiva on lakannut kohoamasta ja jäänyt porrasmaiselle tasanteelle. Mitä on tekeillä?Hannan pingpong tscan

Totesin myös, että aivan purentatapahtuman alussa vasemman ja oikean puolen kontaktit vuorottelivat ennen kuin ylä- ja alalaleuan hampaat löysivät toisensa. AB-aika oli hieman pitkä -0.28 s. Vaikka hetkellä t=0.139s vasemman ja oikean puolen voimat olivat lähes yhtä suuret, 51,6/48,4%, näkee Tscanin näytöltä heti, että kovimmat voimat olivat oikean puolen viitosen seudussa (24,9%) ja vasemman puolen seiskan (23,7%) ja kuutosen (18,0%) seudussa. Yksittäisiin hampaisiin kohdistuvat, nopeasti kasvavat voimat hampaiden yhteen viemisen aikana viestittyivät purentakeskukseen ja minä saatoin kuvitella mielessäni tilanteen purentakeskuksen valvomossa:

”Haloo! Varoitus! Häiriöitä alaleuan laskeutumisalueella! Sulkijalihakset STOP! – Avaajalihakset heti täysille!”

Ja niin sulkijalihasten hyvään vauhtiin saama alaleuka alkoikin jarruttaa kuin paniikissa purentaliikkeen viimeisellä millimetrillä ja useimmiten saa kuin saakin alaleuan pysäytettyä ennen kuin hammas tai paikka lohkeaa – mutta koville ottaa! Hannan joka-ainoalla puraisulla oli tapahtumaisillaan melkein katastrofi. Ei ihme, että tällaisessa sulkemisessa pitkässä juoksussa alkoi oireita tulla, paitsi Hannan hampaisiin, myös lihaksistoon ja leukaniveleen.

Ajatellaanpa leukanivelen toiminnan kannalta keskeisen tärkeää Musculus pterygoideus lateralis –lihasta, jonka alempi haara aktivoituu suun avauksessa ja aiheuttaa leukanivelen translaation. Suun sulkemisessa sama lihaksen alempi haara täytyy olla rentoutunut, mutta sen sijaan saman lihaksen ylempi haara jarruttaa ja pitää rustoista nivelen välilevyä paikallaan alaleuanluun päällä leuan siirtyessä sulkemistoiminnassa translaatiolla taaksepäin. Voin kuvitella mikä hämmennys ja sekasorto vallitseekaan kun ping-pong-purennassa tämä kaksihaarainen  M. pteryg. lat. lihasparka vuoroin kiskoo, vuoroin rentouttaa nivelpäätä ja sen rustoista välilevyä. Ei ihme, että avaamisen ja sulkemisen synkronointi voi pettää ja ajan mittaan leukanivelen välilevy alkaa napsahdella.5 pter lat aktivoituu sitten isommassa avauksessa6sulkeminen temporalis masseter ja pter lat superior aktiivisena

Lihasten aktivaatio näytetään ylläolevissa kuvissa punaisena värinä. Ensimmäisessä kuvassa avausliikkeessä aktivoituneita lihaksia. Jälkimmäisessä suun sulkemisen aikana aktivoituvia lihaksia. Huomaa kuinka jälkimmäisessä kuvassa leukanivelen välilevyyn ja nivelpussiin kiinnittynyt Musculus pterygoideus lateralis lihaksen ylempi haara pitää välilevyä paikallaan samalla kun koko leukanivelen luu liikkuu korvaa kohti. Avauksessa saman lihaksen alempi haara taas vetää alaleuan luuta nenää kohti avausliikkeessä. (Kuvakaappaus:http://www.DentalArt3D.com)

Purentavaivaiselle potilaalle onkin tässä tilanteessa aina ollut todella tehokas ja vaikuttava hoitokeino, jota ehdotin Hannalle: ”Älä koskaan pure hampaitasi yhteen – näin vältyt purentavaivoilta”. Hanna ei näyttänyt kovin tyytyväiseltä. …

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s